KULIAH UST SOBRI HJ ARSYAD

Malam ini Ustaz Sobro HJ Arsyad dijemput khas oleh Masjid Kota Damansara untuk memberi kuliah maghrib. Topik beliau ialah Rasulullah sebagai Uswah Hasanah.

Apa yang menarik cara beliau berceramah ialah dengan mengedarkan kertas edaran yang mengandungi ayat Al Quran dan Hadis yang menjadi bahan perbincangan. Beliau memastikan semua ahli jemaah mendapat kertas dan memberi tumpuan kepada kertas yang telah diedarkan. Cara ini bagi saya berkesan untuk  menarik dan mengekal tumpuan para jemaah yang mendengar kuliah seterusnya memudahkan penghayatan.

Ayat al Quran dan hadis dapat ditatap sendiri dengan lengkap berbeza dari kebiasaan ceramah yang mana penceramah hanya membaca ayat Al quran dan hadis yang kekadang tidak dapat ditangkap oleh pendengar dan natijahnya ialah para jemaah hilang tumpuan. Malah kadang-kadang terlihat ada pendengar yang tunduk khusyuk dan terus khusyuk.

Kuliahnya juga tidak meleret panjang dan dapat dihabiskan sebelum jam 9 malam tidak sebagaimana pengkuliah lain yang teramat banyak modal sehingga terlajak sehingga jam 9.15 menyebabkan ramai ahli jemaah nampak gelisah kerana mungkin ada agenda lain yang perlu dibereskan segera tetapi masih mahu menunggu pahala solat Isyak berjemaah.

Mungkin para ustaz dan penceramah kita boleh membuat sedikit perubahan dalam cara menyampaikan kuliah-kuliah agar ianya berkesan dan sampai kepada sasaran. Tunjukkan qudwah kepada masyarakat bahawa pembawa dakwah Islam adalah orang yang berdisiplin dan berketrampilan tinggi dan ianya adalah akhlak Rasulullah S.A.W.

1 Komen

  1. pakde said,

    Mac 22, 2009 pada 6:18 am

    amat menarik pendekatan ust sobri tu…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: