ISLAM DAN TAHUN BARU CINA

Dalam akhabar The Star hari ini memuatkan cerita tentang Adam Corrie Lee Abdullah

corrie2qc41

pulang ke kampung untuk menyambut tahun baru cina bersama keluarganya. Beliau membawa besama isterinya Fazema . Walaupun baru memeluk Islam baliau amat berpegang tegunh dengan ajawan Islam malah sudah pun ke Mekah menunaikan Umrah mengadap Allah yang maha Esa.

Apa yang menarik disini ialah pendekatan Corrie yang membawa isterinya kekampung untuk menyambut Tahun Baru Cina bersama kelaurganya. Inilah yang sepatutnya diketengahkan dan diutarakan kepada masyarakat Malaysia bahawa Perayaan Tahun Baru cina adalah berbeza dengan Perayaan Krismas.

Perayaan tahun baru cina adalah merupakan perayaan kebudayaan cina yang tidak melibatkan unsur penyembahan kalau ada pun ianya boleh di elakkan seperti pemujaan roh nenek moyang dan sebagainya.

Usaha Corrie ini hendaklah di panjangkan dan di hebahkan oleh para pendakwah Islam sebagai usaha dakwah berhikmah kepada masyarakat cina. Sepatutnya usaha ini dijalankan secara besar-besaran oleh para pendakwah PAS dalam memperkenalkan Islam kepada masyarakat Cina di Malaysia.

Apa yang kita lihat sebelum ini para pendakwah Islam seolah pesimis dengan masyarakat cina dan buntu akal dalam mengerah akal fikiran untuk memperkenalkan Islam kepada masyarakat Cina.

Kata-kata “Cina Makan Babi” “Tok Pek seluar Pendek” “Cina Mabuk” “Cinaa penipu” dan berbagai kata negatif yang timbul dari mulut orang yang kita anggap kuat agama. Bahkan ramai ustaz yang memfatwakan rumah atau kedai bekas Cina hndaklah disamak dengan air tanah untuk membuah kotoran bekas-bekas Cina ini.

Kita semua pembawa risalah Islam hendaklah membuat perubahan pemikiran dalam strategi dakwah kita dalam memperkenalkan Islam kepada golongan sasaran. Jangan secara tidak sedar kitalah yang sebenarnya menyebabkan Islam semakin tidak difahami malah dipandang negatif oleh golongan bukan Islam.

Bagaimana kita hendak berhadapan dengan Allah Taala di akhirat nanti apabila ditanya oleh Allah betapa ramai orang Cina di Malaysia ini jauh dengan Islam hanya semata-mata kerana kebebalan kita sebagai pendakwah!

Marilah kita sama-sama meningkatkan ilmu pengetahuan agama Islam dan juga ilmu perhubungan awam (public relation) agar peranan kita untuk memperkenalkan Islam semakin berkesan di Malaysia ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: